Vasárnap kezdetét vette a 19. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál (CSI), melyre majd 30 országból érkezik több mint 300 résztvevő, ebből mintegy 160 diák.

A hallgatókat számos mesterkurzus várja: egyéni hangszeres órák, kamarazenei, szimfonikus zenekari, ének-, opera-, barokk- és jazzkurzus. Mindemellett koncertek és egyéb programok szolgálják a résztvevők szakmai és lelki fejlődését. A Crescendo Nyári Akadémia 49 fős tanári karához ezen a nyáron csatlakozik először a Malin Hartelius (SWE) szoprán énekművész, Anne Martindale Williams (USA) cselló-, Jan Katschke (GER) csembaló-, Florian Mitrea (ROU) zongora- és Julien-David Petit (FRA) szaxofonművész. Ttöbbek között olyan régi művésztanárok vezetnek kurzust idén is, mint Kemenes András zongora-, Dag Anders Eriksen (NOR), Farkas Katalin és Pintér Dávid hegedű-, Fervágner Csaba nagybőgő-, Kállay Ágnes cselló-, Szabóki Tünde és Iván Ildikó szoprán, Kovácsházi István tenor, Vass Ágnes fuvola- és Terry Ewell (USA) fagottművész.

A Crescendo Fesztivál rengeteg programot kínál nemcsak a résztvevők, hanem a tokajiak, a turisták, a Tokajba látogatók számára. A legnagyobb szabású koncert ezúttal a Tokaj alapításának 950. évfordulóját ünneplő Crescendo💙Tokaj (Crescendo Loves Tokaj) programsorozat. Ennek keretében egyetlen este alatt hat helyszínen barokk, jazz-, zongora-, fuvola-, Petőfi200 és egyéb koncertek, valamint beszélgetések zajlanak majd Tokaj központjában. A pontos programról a honlapról, Facebookról, szórólapokról tájékozódhatnak az érdeklődők.

A Crescendo Nyári Akadémia idén harmadszorra rendezi meg a Kortárs zenei percek című sorozatot, melynek témái ezúttal a 100 éve született, világhírű Ligeti György és Hollós Máté munkássága. A hagyományos Kamarazenekari koncert mellett egy Operajelenetek-est is látható lesz a Paulay Ede Színházban, melynek különlegessége, hogy a jól ismert operarészleteket most Schubert Téli utazás című dalciklusának színpadra állított változata is kiegészíti Varga Bence rendezésében, Dallos Erika és Szabó Ferenc János zenei vezetésével. A szokásos Gálakoncerten az amerikai Delta David Gier vezényli a CSI Szimfonikus Zenekarát, amely Johannes Brahms I. szimfóniáját játssza.

A Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál programjai ingyenesek.

A Crescendo💙Tokaj részletes programja:
19:00-19:30
- Zsinagóga: Művésztanári koncert
19:45-20:15
- Katolikus templom: Fuvolavirágzás
- Görögkatolikus templom: Petőfi200
- Kávémanufaktúra: Bakelitkóstoló
20:30-21:00
- Katolikus templom: Fuvolavirágzás
- Kávémanufaktúra: Ritka alkalom
- Református: A zongorairodalom ritka gyöngyszemei
21:15-21:45
- Zsinagóga: Barokk koncert
- Kávémanufaktúra: Bakelitkóstoló
22:00-22:30
- Görögkatolikus templom: Petőfi200
- Kávémanufaktúra: Zenei képeslap
- Református templom: Romantikus zongoradallamok
22:45-23:30
- Rákóczi-pince terasza: Jazz