Ugyan a hídfelújítási munkálatokkal még nem készültek el, de újra forgalmi korlátozás nélkül járható a tokaji Erzsébet királyné hídja. A térség egyetlen közúti átkelőhelyének a felújítását másfél éve kezdték meg, a sokszor torlódásokat okozó közlekedési lámpákat szombaton kikapcsolták. A tokaji hídnál tartott sajtótájékoztatón elmondták: szombattól korlátozás nélkül lehet közlekedni, azonban az év végéig útpályán kívüli munkák még várhatóak. A tervek szerint jövő év tavaszán a hídfőket és a támfalakat a városképhez illő kőburkolattal látják el, valamint további kiegészítő vízelvezetési szegélyépítési és közvilágítási munkák lesznek a rakamazi oldalon is, ezek viszont már nem járnak forgalomkorlátozással.- Polgármesterségem talán legboldogabb napjai a mai. Az elmúlt másfél év nagyon sok problémával jár, de ez a mai naptól megszűnik -emelte ki a tokaji városvezető. Posta György hozzátette, amellett hogy köszönetet mond a beruházónak és a kivitelezőnek fontos kihangsúlyozni a tokajiak türelmét.
- Mi voltunk azok, akiknek a legtöbb kellemetlenséggel jártak a munkálatok, viszont azt is meg kell értenie mindenkinek, hogy ezt a munkát muszáj volt elvégezni. Nagyon szép karácsonyi ajándékot kaptunk azzal, hogy szabadon közlekedhettünk - tette hozzá.

A tokaji híd felújítása eredetileg turisztikai beruházásnak indult, ennek részeként a híd mindkét oldalára egy-egy konzolszerkezetet helyeztek el, így a kerékpárosok az északi oldalon, a gyalogosok pedig a délin biztonságosan, a gépjárműforgalomtól elválasztva kelhetnek át a Tisza felett. A hídépítési munkák mellett a körforgalmat beton pályaszerkezettel és fél méterrel megszélesítve építették át és befejezték a rakamazi oldalon a még hiányzó kerékpárút rövid szakaszát a 38. számú főúton való átvezetéssel együtt.- Ennek a hídnak a felújítása már régen fontos volt, de azt hogy a tervezettnél jóval nagyobb munkára van szükség csak a munkálatok elkezdése idején derült ki. A részleges pályalemez bontás után tulajdonképpen újra is építettük a tokaji hidat, ami a konzolokkal szélesebb is lett a korábbinál. A tokaji körforgalmat pedig betonburkolattal láttuk el, hogy a nagy terhelést is kibírja - mondta el Nyul Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) beruházási vezérigazgató-helyettese.
- A munkavégézés a mai nappal még nem zárul le, néhány apróbb folyamat a hivatalos használatbavétel időpontjáig még zajlik. Tehát itt még fognak dolgozni a szakemberek, de ennek forgalmi hatása már nem lesz - tette hozzá.

 

Új hidat is építenek
„Egy hídfelújítás egy korszakot meghatározó fejlesztés” - emelte ki Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője. Beszédében elmondta, a cél hogy Nyíregyházától egészen Szerencsig el lehessen jutni kerékpáron, ennek a fejlesztésnek is részben folyamatban vannak és jó ütemben haladnak már a munkálatai.- Tokaj turisztikai fejlesztése elképzelhetetlen anélkül, hogy a teherforgalomtól megszabadítsuk a várost. Azt mindenki látja, hogy a városban kamionok sokasága halad át, ezért megindítottuk egy új híd tervezését, ami mentesíti majd a várost ettől a sok éves megpróbáltatástól. Nyilván ez egy hosszútávú fejlesztés, amiről folyamatosan egyeztetek az illetékes minisztériummal és Vinnai Győző képviselőtársammal. Az új átkelő Tokaj és Tiszaladány között haladva Tiszanagyfalu irányában tehermentesítené a térséget - jelentette be Koncz Zsófia.Tóth Péter az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón hozzátette, a térségben rengeteg közlekedéssel kapcsolatos fejlesztés van folyamatban.
- Kiemelném a 37-es számú főút Szerencsig tartó négysávosra való bővítését, amely szint komoly fejlesztést jelent és erősen hatni fog a térség mindennapjaira. A tokaji híd pedig a turisztikai fejlesztés szempontjából is nagyon fontos, hiszen folyamatosan bővítjük a kerékpáros lehetőségeket. 2010 óta immár 1700 km önálló kerékpáros infrastruktúrát adtunk át és a folyamatban lévőkkel együtt ez hamarosan a másfélszeresére fog növekedni - hangsúlyozta a helyettes államtitkár, aki azt is hozzátette, hogy egy nagyobb zempléni kerékpáros körút előkészítése is hamarosan megkezdődik az eddigiek mellett.A tokaji híd várhatóan jövő tavaszra készül el, de a hátralévő munkálatok már nem fogják zavarni a közlekedést. A munkálatok az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF beruházásában, hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a A-HÍD Zrt. végzi nettó 1,4 milliárd forint értékben.