Budapest, 2023. július 16. Történelmi léptékű fejlesztés veszi kezdetét az idén 950 éves Tokajban, több ezer négyzetméternyi ingatlan újul meg és eltűnik végre a főtéren éktelenkedő áruház épülete is. A főutca 25 éve lerakott járdái és útburkolatai 800 méter hosszan megújulnak, ahogy a Városháza műemlék épülete és a Járási Hivatal épülete is. A felújítás érinti a nagymúltú Aranysas fogadót, a ZÁKÓ Házat (Degenfeld palota) és a Tokaji Írótábor épületét is, amely a városháza melletti egykori görögkereskedőház.

A rekonstrukciónak köszönhetően újjászületik a Tokaj Főterén álló, 18. századi Aranysas fogadó, amely Tokaj első fogadóépülete volt. Udvarán a közelmúltban többszáz évre visszamenő leleteket találtak, amely mutatja, hogy ez a hely már a középkor legelején is lakott volt. Mostanra lekerült a háló a jelenleg romos, országos műemléki védettség alatt álló épületről és elindult a régészeti feltárás. Szintén megújul az Aranysas fogadóhoz tartozó kültéri rendezvény-parkként funkcionáló rész valamint az áruház mögötti tér. Az itt felépülő fedett pavilon, városi rendezvények, művészeti előadások egyik állandó helyszíneként szolgál majd.

A település történelmi központjában az utcák is a térségre jellemző, egységes arculatot kapnak. A főutca 25 éve lerakott járdái és útjai új andezit burkolatot kapnak, megszépül a Városháza műemléki épületének főhomlokzata és a Járási Hivatal helyi védett épületének főutcai palotahomlokzata is.

A magyar irodalmi élet 1970-es évek óta meghatározó rendezvényeként megismert Tokaji Írótábor helyszíne is új köntöst és funkciókat kap. Az ötvenéves múlttal rendelkező irodalmi találkozó székhelyeként szolgáló épület egykori lakószárnyában a Tokaji Írótábor apartmanokat alakít ki, így egész évben nyitva tartó vendégházat működtethet majd.

Szintén teljesen megújul a mintegy 2600 négyzetméteres ZÁKÓ Ház (Degenfeld palota), és a rekonstrukció részeként eltűnik a Főtér közepén éktelenkedő áruházi épület, a bontási munkálatok várhatóan már idén elkezdődnek.

Koncz Zsófia országgyűlési képviselő néhány hete jelentette be, hogy hosszú egyeztetések eredményeként, történelmi léptékű, átfogó fejlesztések indulnak az idén 950 éves Tokaj belvárosában. A fejlesztések célja, hogy a Tokaji Aszú névadó településén, a fehér borok és a színes kultúra városában kialakuljon egy erős bor, gasztro és turisztikai termékkínálat, amelynek csodájára jár a világ. A cél, hogy Tokaj az ország egyik legkedveltebb turisztikai célpontja legyen, stabil munkát és megélhetést biztosítva ezzel a városban élőknek, valamint minőségi kikapcsolódást és sok élményt nyújtva az oda érkező vendégeknek.