Három milliárd forintot is meghaladó fejlesztési forrást nyert el Tokaj városa az elmúlt időszakban csak a TOP-os forrásokat tekintve. Összesen 3.215.184.814 forintnyi fejlesztés valósul vagy valósult már meg Tokajban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) részeként. Az önkormányzat tizenegy beadott pályázatából tízet támogattak, a beruházások egy része már el is készült. Több projekt megvalósítása pedig folyamatban van, ezek nagy része a tervek szerint ebben az évben el is kezdődik. Ilyen például a piacfejlesztés, amelyre 182 millió forintot nyert el az önkormányzat és várhatóan már tavasszal megkezdődnek a munkálatok. Ennek részeként a működési környezet megújítása mellett korszerű, fedett árusítóhelyeket alakítanak ki a higiéniás elvárásoknak megfelelő vizesblokkokkal és a parkolási problémák is megoldódhatnak.

Szintén TOP-os forrásokból valósult meg az általános iskola, az időskorúak otthona valamint az óvoda energetikai korszerűsítése. A három intézményre két pályázatnak köszönhetően 665 millió forintot fordított a város. Ebből többek között kicserélték a nyílászárókat és a kazánokat, szigetelték az épületeket valamint napelemeket is elhelyeztek a tetőkön. Ehhez kapcsolódik a közelmúltban elnyert újabb projekt, ami a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakgimnázium épületenergetikai korszerűsítését jelenti közel 400 millió forintból.

Az évtizedes hiányt pótolva ennek a támogatási formának köszönhetően lett Tokajnak bölcsődéje. Az erre a célra fordítható 171 millió forintból önkormányzati területen épült meg az egyelőre tizenkét gyermek napi felügyeletét ellátó. A bölcsőde január óta üzemel, a beszoktatás folyamatosan zajlik és három új munkahelyet is teremtett.

A város bel- és csapadékvíz védelmi rendszerének infrastruktúra-fejlesztése is TOP-os forrásból készült el, a 147 millió forintból a kertvárosi és az üdülőterületen érintett utcák (Ladányi út térsége, Cigány gödör, Benedek Pál utca, Szerelmi pincesor, Csalogány utca, Dienes utca) védelmi rendszerét újították fel. Szintén a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül folytatódik a fejlesztés, mintegy 100 millió forintból a Binét –árok rekonstrukciója valósul meg.

A fejlesztések folytatódnak
Ugyan még 2018 év végén érkezett meg a hivatalos értesítő, de a pályázati rendszer számos bonyodalma miatt idén kezdődhet el a „Zöld város” valamint a „barnamezős” beruházás. A két beruházás összértéke meghaladja az 1 milliárd forintot és számos fejlesztést tartalmaz. A „Zöld városban” számos beavatkozás történik majd meg Tokajban, egyebek mellett a Tokaji Ferenc Lakótelepnél illetve a közúti híd környékén játszóterek épülnek, megújul a városháza belső udvara és a jelenleg méltatlan körülmények között lévő litván szoborpark is. Ezen a területen leálló sávokat és parkolókat is kialakítanak. Az idősek napközi otthonának udvara is átalakul, valamint a Klapka és Gróf Apponyi utcán lévő park teljes rekonstrukciója is megvalósul. A barnamezős beruházás a Városüzemeltető Szervezet elavult épületét érinti, illetve a mellette álló régi gazdasági épületet újítják fel. Az épületet egy szinttel meg is emelik, parkolókat alakítanak ki valamint az Óvár utca egy szakasza is megújul.

Az éven kezdődhet el a Kopasz -hegyet megkerülő kerékpárút. A fenntartható közlekedésfejlesztésre fordítható 1,8 milliárd forint Tokaj mellett Tarcalt, Bodrogkeresztúrt és Mádot is érinti.