Felavatták Paracelsus mellszobrát

Átadták a Tokaji Borvidéki Emlékpark második alkotását. A Benke Zoltán szobrászművész alkotta Paracelsus mellszobrot Héjj Dávid a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanácsának elnöke és Demeter Zoltán borász, a Tokaj Alapítvány alapítója leplezte le.

A tavalyi, Dr. Szabó József geológus professzort ábrázoló mellszobor mellé elkészült az újabb alkotás a Tokaji Borvidéki Emlékparkban. A Paulay Ede Színház udvarán mér részben kialakított, de további fejlesztés előtt álló emlékparkot a Tokaj Alapítvány kezdeményezésére hozták létre. A Demeter Zoltán tokaji borász által alapított szervezet célja többek közt egy közösségi tér létrehozatala volt, ahol egy történelmi hangulat körbeölelő környezetében egészséges beszélgetések, viták és töltekező építkezések formálódjanak.
Az új alkotás Paracelsus svájci orvost, kémikust, gyógyszerészt, humanista filozófust, természettudóst és alkimistát ábrázolja. Az 1493 és 1541 között élt tudós 152-ben járt Hegyalján, ahol a tokaji Kopasz -hegy, valamint Tállya dűlőinek talaját, összetételét és az innen származó borokat vizsgálta. Ő volt az, aki először vitte el a Tokajit Európába, a kutatásit pedig Paragranum című könyvében összegezte. Ebben többek közt azt írta, hogy a bor a talajban lévő ásványokkal társulva folyékony arannyá változik.

A szobor avatására sokan összegyűltek, a Tokaj Alapítvány hívószavának térségi polgármesterek, konzulok és tanácsosok, valamint a megyei vezetés szintjén is eleget tettek.
Az avatón Demeter Zoltán az alapítvány kezdeményezéséről valamint a borvidék jelentőségéről szólt. Héjj Dávid a fejlesztési tanács elnöke pedig beszédében a minőségre való törekvést emelte ki, amihez egyre többen felzárkóznak.
A szobor leleplezése után Dr. Nagy Kornél történész mutatta be Paracelsust, majd Demeter Anett a Tokaj Alapítvány vezetője adta át a szervezet frissen alapított díjait. Ezt olyan személyek kapják, akik munkásságuk során sokat tettek és tesznek Tokajért. Az elismeréseket Kézdy Dániel és Ripka Gergely, a két nagyszerű Tokaji Borvidékről szóló könyv szerzője vehette át.

Az avatóünnepséget egy fogadás követte, ahol gasztronómiát az encsi Anyukám Mondta Étterem képviselte, a zenét Kindrusz Emese és Fekete Gábor – azaz a MeLounge szolgáltatta. Az esemény borait a Barta Pince, a Béres Szőlőbirtok, a Dereszla Pincészet, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és a Pendits Szőlőbirtok szolgáltatta, egy külön asztalnál pedig Dr. Bihari Zoltán kutatóintézet igazgatójának köszönhetően a filoxéra előtti szőlőfajtákat kóstolhatták meg a vendégek.

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!
Megszakítás