Átadták a Nemzet Művésze díjakat – A tokaji Bán Ferenc a kitüntettettek közt

Bán Ferenc építőművész, Kalász Márton költő, műfordító, Koltai Lajos operatőr, Mécs Károly színművész és Varga Imre szobrászművész lépett a Nemzet Művészei közé, a díjat csütörtökön a Pesti Vigadóban adta át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke.

Varga Imre helyett fia, Varga Mátyás szobrász, festőművész vette át az elismerést.
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ünnepi beszédében elmondta: ma elismerjük azokat a művészeket, akik műveikkel az egyetemes magyar emlékezet, a nemzet kincsestárának elidegeníthetetlen részei lettek.
Hozzátette: a művészet és művészeink erejét, alkotásaikat újra és újra el kell ismernünk, de nemcsak észre kell venni, hanem értékelni is. Az elismerés nem csupán hangzatos szó, hiszen a díj ahhoz méltó életjáradékkal is jár – emelte ki a miniszter.
Kitért arra is, hogy a díjat a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kezdeményezésére hozta létre a kormány és immár harmadik alkalommal adják át. Az MMA mint köztestület arra hivatott, hogy őrizze, támogassa az egyetemes magyar kultúra értékeit, segítse azok újjászületését. A miniszter hangsúlyozta: szerencsések vagyunk, hiszen mindig lesznek Magyarországon, akik a távozó nagy művésznemzedék helyébe lépnek.
Fekete György elmondta: a bírálótestület szakmailag megalapozott, méltányos döntést hozott. Az MMA elnöke azt kívánta a díjazottaknak, hogy “alkotótevékenységük fénye világítsa be a magyar művészet épülő új útjait hazánkban és szerte a világban”.
Építőművészet díjkategórában Bán Ferenc Kossuth-díjas építőművész, címzetes egyetemi tanár, az MMA rendes tagja a kortárs építészeti kánon részeként értelmezhető, plasztikus formavilágot megjelenítő, progresszív szellemű életmű, valamint építész generációkat kiművelő oktatói pályafutása elismeréseként és nagyrabecsüléseként vehette át a díjat.
A filmművészet kategórájában Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőr, a magyar filmművészet nemzetközi megbecsülése terén nyújtott, kiemelkedően gazdag operatőri életműve elismeréséért kapta az elismerést.
Színházművészet kategórában Mécs Károly Kossuth-díjas színművész, az MMA rendes tagja a magyar- és világirodalom klasszikus szerepeinek értékteremtő megformálásáért, a filmművészet terén nyújtott feledhetetlen alakításainak megbecsüléseként lett díjazott.
Képzőművészet kategóriában Varga Imre Kossuth-díjjal kitüntetett szobrászművész a kortárs magyar szobrászművészet iskolateremtő megújítása, a klasszicista-realista eszményt megújító monumentális szoborkompozíciói kultúrtörténeti jelentőségének elismeréseként érdemelte ki az elismerést.
Az irodalom területén Kalász Márton Kossuth-díjas költő, író, műfordító, az MMA rendes tagja a kortárs magyar irodalom történetét gyarapító költői életműve elismeréseként és értékteremtő műfordítói tevékenységének megbecsüléseként részesült a kitüntetésben.
A Nemzet Művésze díjat azzal a céllal hozta létre a kormány 2013-ban, hogy a legkiemelkedőbb művészek számára méltó életkörülményeket biztosítson életjáradék formájában. Az elismerés egyidejűleg legfeljebb 70, a színházművészet, az irodalom, a zeneművészet, a képzőművészet, a filmművészet, az építőművészet, a táncművészet, az iparművészet, a fotóművészet, a népművészet és a cirkuszművészet területén jelentős értéket létrehozó alkotó számára adományozható.

Budapest, 2016. november 3. A Nemzet Mûvésze díj kitüntetettjei: Bán Ferenc építõmûvész (b), Kalász Márton költõ, író, mûfordító (b2), Mécs Károly színmûvész (b3), Koltai Lajos operatõr (j2) és Varga Mátyás festõ- és szobrászmûvész, aki édesapja, Varga Imre szobrászmûvész nevében vette át az elismerést a díjátadási ünnepségen a Pesti Vigadóban 2016. november 3-án. MTI Fotó: Soós Lajos

Budapest, 2016. november 3.
A Nemzet Mûvésze díj kitüntetettjei: Bán Ferenc építõmûvész (b), Kalász Márton költõ, író, mûfordító (b2), Mécs Károly színmûvész (b3), Koltai Lajos operatõr (j2) és Varga Mátyás festõ- és szobrászmûvész, aki édesapja, Varga Imre szobrászmûvész nevében vette át az elismerést a díjátadási ünnepségen a Pesti Vigadóban 2016. november 3-án.
MTI Fotó: Soós Lajos

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!
Skip to content