Milliárdos „karácsonyi ajándék” Tokajnak

Megközelíti a másfél milliárd forintot az értéke annak a három nyertes pályázatnak, amelyet Tokaj városa nyert el az év végén. A „barna- és a zöld város” projektek mellett az idősek otthonának energetikai korszerűsítésére is közel négyszáz millió forintot költhetnek.

Tokaj polgármestere azt mondja nincs okuk szégyenkezni, az elmúlt négy év alatt megközelíti az öt milliárd forintot az elnyert források összege. Ebből idén a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programokból (TOP) két milliárd forintot sikerült elnyerni. Az általános iskola illetve a tornacsarnok energetikai korszerűsítése már a végéhez közeledik, az újabb nyertes projektek értesítője pedig a napokban, egyfajta karácsonyi ajándékként érkezett meg.

– Az 1,4 milliárd forint három sikeres pályázat eredménye. Az úgynevezett zöld város program az egyik legfontosabb fejlesztése Tokajnak a világörökséget támogató GINOP-os pályázat mellett. Nyolc helyszínen végzünk el különböző beruházásokat, amibe a Tokaji Ferenc Lakótelepnél illetve a közúti híd környékén játszóterek épül
nek, megújul a városháza belső udvara és a jelenleg méltatlan körülmények között lévő litván szoborpark is. Ezen a területen leálló sávokat és parkolókat is kialakítunk. Az idősek napközi otthonának udvara is átalakul, felújítjuk a kerítést valamint a Klapka és Gróf Apponyi utcán lévő park teljes rekonstrukciója is megvalósul – emelte ki Posta György. Tokaj polgármestere bízik abban, hogy a kistokaji városrészben álló haranglábat is szeretnék eredeti állapotában visszaállítani, erről még egyeztetnek az egyházzal.
– Ez a projekt elsősorban olyan beruházásokat takar, aminek a város szépítése a célja. A barna város projektben pedig a Tokaji Városüzemeltető Szervezet elavult épülete illetve a mellette álló régi gazdasági épületet újítjuk fel. Egy része elbontása kerül, parkolókat alakítunk ki valamint a felújítás részeként az épületet egy szinttel megemeljük. A fejlesztés az Óvár utca egy szakaszát is érinti, a teljes beruházásra 526 millió forintot nyertünk – tette hozzá Posta György, aki azt is elmondta, hogy a munkálatok ideje alatt a városüzemeltető egy korábban vásárolt és azóta felújított épületbe költözik majd a Bethlen Gábor utcán.
A zöld város programra 487 millió forintot költhetnek, az Időskorúak Otthonának energetikai fejlesztésére pedig 390 millió forint áll rendelkezésre. Utóbbiban szigetelik az épületet, kicserélik a kazánokat és a nyílászárókat valamint napelem rendszert telepítenek. A fejlesztéstől az üzemeltetés költségeinek jelentős csökkenését várják. Tokaj polgármestere azt is hozzátette, ezeket a sikeres pályázatokat a városi projektiroda munkatársai készítették, akik eredményes munkáját ezúton is köszöni.

További fejlesztések valósulnak meg
Tokaj összesen hat TOP-os pályázatot nyert el, ezt a polgármester sikeresnek értékeli. Posta György kiemelte, kilenc pályázatot adtak ugyan be, de azokat is megtudják valósítani más forrásból, ami a TOP-ban nem járt sikerrel.
– A kerékpárút pályázatunk nem nyert, de egy másik forrásból sikerül megépíteni. A városi piac rekonstrukcióját ugyan kétszer elutasították, de szintén egy másik sikeres pályázat terhére a főépületet el tudjuk készíteni. Az első kerületi orvosi rendelőjének rekonstrukciójára szintén van nyertes projektünk, így egyetlen egy pályázat van, amit elterveztünk, de egyelőre nem tudjuk megvalósítani – tette hozzá Posta György. A sikereknek pedig jövőre már lesz látszata is, a világörökségi területet támogató GINOP-os forrásból megkezdődik a Bodrog-parti sétány építése valamint a belváros rekonstrukciója, amelynek költségei szintén elérik az egy milliárd forintot. 2019-ben a kerékpárút, a bölcsőde és a csapadékvíz rendszer építése is elkezdődhet.

Az Erzsébet királyné hídjának rekonstrukciója is év elején kezdődhet, jelenleg szakértői véleményekre várnak. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által megvalósítandó fejlesztés ugyan a közlekedőknek a lezárások miatt kellemetlenséggel fog járni, de a polgármester szerint látványos lesz. A kivitelező ígéretei szerint a korlátozások szeptember végéig fognak tartani.

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!
Skip to content